Radiantti

maanantai 14. marraskuuta 2016

Radiantti 4-2016

Tähtitieteellinen yhdistys Tampereen Ursa ry:n jäsenlehti, 33. vuosikerta


Julkaisija

Tampereen Ursa ry.
Kaupinpuistonkatu 28, 33500 Tampere
Nettisivut tampereenursa.fi


Toimitus

Päätoimittaja Kari A. Kuure.
Toimituksen sähköpostiosoite: radiantti@tampereenursa.fi .
Radiantti ilmestyy neljä kertaa vuodessa: helmi-, touko-, elo- ja marraskuussa. Toimitukselle osoitettu aineisto tulee olla perillä ilmestymiskuukauden ensimmäisenä päivänä. Lehdessä julkaistuista kirjoituksista ja kuvista ei makseta käyttökorvauksia.


Kokouskutsu

Tähtitieteellinen yhdistys Tampereen Ursa ry.:n sääntömääräinen syyskokous pidetään tähtitornilla (os. Kaupinpuistonkatu 28, 33500 Tampere) tiistaina 13.12.2016 kello 18 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Yhdistyksen jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen!
Tampereella 30.10.2016
Tampereen Ursa ry:n hallitus


Syyskokouksen jälkeen noin kello 19 aloitellaan perinteistä jouluista illanviettoa puuroineen ja pullakaveineen. Tervetuloa!


Tässä numerossa


Syysretki Pyhäsalmen kaivokseen

Eräitä tähtitieteen perustavia kysymyksiä voidaan yrittää selvittää tutkimalla avaruudesta saapuvaa suurenergistä hiukkassäteilyä. Tällaista tutkimustyötä tehdään myös Suomessa Pyhäjärvellä. Niinpä meille heräsi halu päästä paikan päälle tutustumaan tuohon paikkaan. Tampereen Ursa teki sitten syksyllä tutustumisretken Pyhäsalmen kaivoksessa sijaitsevaan Maanalaisfysiikan tutkimuslaitokseen (CUPP, Center of Underground Physics in Pyhäsalmi) ja erityisesti sen EMMA-projektiin (Experiment with MultiMuon Array).

Maapallo on kuin moottoritiellä

Elämä täällä maanpinnalla tuntuu rauhalliselta, jopa auvoiselta, jos emme ota huomioon itse aiheutettuja ongelmia. Todellisuudessa matkamme avaruudessa Auringon ympäri on kuin moottoritiellä, kanssamatkaajia kulkee ohi jatkuvana virtana. Toiset ohikiitäjistä on pieniä, jopa niin pieniä, että emme pysty niitä edes havaitsemaan. Osan pystymme havaitsemaan juuri ja juuri ennen kuin ne ovat kohdalla. Vain harva Aurinkoa kiertävistä kappaleista on niin isoja, että ne voidaan havaita ennakkoon – siis useita viikkoja tai kuukausia aikaisemmin ennen kuin ne ovat kohdalla.


Talven tähtitaivas

Keskitalven tähtitaivas peittyy yleensä pilviin. Joulukuu on yleensä vielä hyvin sateinen ja vasta kuukauden loppupuolella sateet hieman hellittävät, pilvisyys ei kuitenkaan rakoile kuin poikkeus tapauksissa. Kuukauden keskiarvolämpötilat vaihtelevat -1 – -6 °C välillä. Korkein joulukuussa mitattu lämpötila on ollut +10 °C vuonna 2006 ja matalin -31 °C vuonna 1995. Joulukuun sademäärä on noin 47 mm.

Kirjauutuus: Seitsämän lyhyttä luentoa fysiikasta

Ursa ry on julkaissut uuden kirjana ”Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta”. Kirja on Carlo Rovellin (s. 1956), italialaisen fyysikon, jonka elämän työ on kulunut kvanttigravitaation kysymyksiä ratkoessa. Työuransa aikana hän on tehnyt myös kansainvälistä uraa, työskennellen Ranskassa ja Yhdysvalloissa Italian lisäksi. Rovellilla on myös pasifistinen ja poliittinen historia mutta se ei näytä ainakaan päällisin puolin haitanneen hänen tutkijauraansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti